GT Prototype

Kwalificatie GT-Prototype Challenge

19:45 30-06-2018

Ook Zaterdag zijn de temperaturen op Circuit Zolder tropisch te noemen. De kwalificatie van de GT & Prototype Challenge gaat om 13.05 uur van start met een temperatuur die rond de 27-28 graden schommelt. Het asfalt zindert van de hitte.

De eerste tijd wordt gezet door de Norma M20FC van Luc de Cock-Tim Joosen met 1:31.211 in hun tweede ronde. Henk Thuis, rijdend met de PumaXRT laat een tweede tijd noteren met 1:33.171. In hun derde ronde zet de Ginetta Nissan G57 met Jean-Pierre Lequeux-Jean Marc Ueberecken een 1:32.478 op de klok. Luc de Cock-Tim Joosen pareert en laat zeer snelle sectortijden zien in de sectoren een en twee. Uiteindelijk verbeteren ze ook in de derde sector hun tijd en stellen de snelste ronde bij naar 1:30.976.

Na drie ronden stuurt Wim Jeuris zijn Radical SR3L de pits in. Op dat moment heeft hij een rondetijd van 1:42.792 staan. Ook op de baan is de Nederlands-Spaanse equipe Mathijs Bakker-Javier Ibran Pardo met de Ligier LMP3. Na vijf ronden rijden hebben zij een tijd van 1:34.314. Ondertussen gaan Luc de Cock-Tim Joosen de pits in. Hun tijd ligt 1.502 seconden onder die van  Jean-Pierre Lequeux-Jean Marc Ueberecken. Ze hebben dus wat ruimte. Max Aschoff zoekt in zijn vijfde ronde ook de pits op met zijn Praga R1T met een op dat moment zesde tijd.

Berry van Elk is dan na een pitbezoek de baan weer op gegaan met de Mosler MT900R. Tegen de helft van de kwalificatie lijken tijdsverbeteringen even voorbij in het veld. Dan komt er een melding. De auto van Tim Gray-Alain Berg schijnt brand aan boord te hebben. Er zijn vlammen gezien door de baanposten. De coureur lijkt het nog niet gemerkt te hebben. De andere baanposten tonen meteen hun brandblussers aan de rijder in de PragaR1T. Direct gehoor gevend aan de signalen van de Marshalls komt de auto de pits binnen. Er ligt olie op de baan en olievlaggen hangen uit.

Nog steeds staan de Luc de Cock-Tim Joosen bovenaan op de monitoren. We zien hier en daar auto’s die hun sectortijden verbeteren, maar er worden geen flinke stappen meer gemaakt. Henk Thuis heeft ook de pits opgezocht en heeft een vierde tijd staan, 1:33.171. De teams hebben dan nog vijf minuten te gaan.

Wim Jeuris heeft inmiddels een negende tijd staan van 1:38.605. Het lijkt er op dat het meeste kruit verschoten is. De temperatuur speelt ongetwijfeld mee. Jean-Pierre Lequeux-Jean Marc Ueberecken weten in hun dertiende ronde hun tijd te verbeteren naar 1:31.941. Ze zitten daarmee op iets minder dan een seconde van Luc de Cock-Tim Joosen. Met de tijd van Berry van Elk gaat het tegen het einde van deze kwalificatie niet zo goed. De Mosler komt niet verder dan 1:38.295, een tiende tijd.

Uiteindelijk wordt de snelste tijd van 1:30.976 neergezet door Luc de Cock-Tim Joosen. De tweede tijd is voor Jean-Pierre Lequeux-Jean Marc Ueberecken met 1:31.941. Als derde staan Tim Gray-Alain Berg met 1:32.743 genoteerd.