Drivers news

Febo Racing pakt vierde titel na thriller tijdens de Finaleraces op Assen

12:44 21-10-2019

Dennis de Borst en Stan van Oord hebben het kampioenschap gepakt op het TT-circuit van Assen. Het duo kreeg veel tegenslag te verwerken, maar in een race die zich ontwikkelde als een thriller wisten zij toch voldoende punten te pakken om zich als kampioen te kronen. Het is de 4de titel van Febo Racing in de Supersport 1 klasse van de Supercar Challenge in een finale die echt een thriller was.

Dennis de Borst en Stan van Oord waren met de Cupra TCR naar het TT-circuit van Assen getogen voor de Hankook Finaleraces. Met een ogenschijnlijk comfortabele voorsprong in het kampioenschap, was het credo punten pakken. In de praktijk zou het echter anders uitpakken voor het duo. In de kwalificatie zat de snelheid er goed in, maar er waren enkele remproblemen. Daardoor kwamen ze te kort voor de pole, maar behoorden toch tot de snelsten van het veld.

Race 1, zaterdag 19 oktober
Terwijl de zon inmiddels laag aan de hemel stond, werd de eerste wedstrijd van de Supercar Challenge verreden. Dennis de Borst had het tempo goed te pakken en reed rond op de derde positie. Na overleg met team besloot hij het materiaal te sparen, om zijn teamgenoot materiaal te geven waarmee hij in de aanval kon. “Ik startte goed, maar wilde geen risico nemen. Zeker met zicht op te titel. Hierdoor kreeg Stan een prima wagen om de klus te klaren,” liet Dennis weten.

Stan deed wat er van hem werd gevraagd. Hij stoomde op naar een podiumplek en het kampioenschap was binnen handbereik. Echter met nog een paar kilometer te sturen sloeg het noodlot toe, de Cupra TCR had een probleem met de brandstofdruk “Een derde plek was voldoende voor de titel, maar kwamen nu niet eens aan de finish. Toch een grote domper en gaf zo extra druk voor de zondag,” liet Dennis weten.

Race 2, zondag 20 oktober
Met de titel op het spel was het voor Dennis zaak om punten te pakken in de laatste race van het seizoen. Ook nu wilde hij uit de problemen blijven en reed zeer voorzichtig. Hij worstelde nog wel met een slechte wegligging, maar ondanks de problemen spaarde Dennis de wagen. Dennis: “Ik reed met mijn hoofd, wilde de titel niet vroeg verspelen, ook omdat de wagen last had van overstuur. Zeker na de pech van zaterdag.”

Stan kon het tempo in zijn rijbeurt opvoeren, maar het duurde niet lang en het noodlot sloeg toe. Een defecte schokdemper zorgde ervoor dat hij de pits in moest. Het kampioenschap leek uit de handen van Dennis en Stan te glippen, maar de monteurs van Ferry Monster Autosport werden bijgestaan door Bas Koeten Racing om in recordtijd de demper te vervangen. Stan kon na deze spoed reparatie de baan weer op en reed een sterke laatste rijbeurt. Hij maakte voldoende plekken goed om punten weg te slepen, waardoor ondanks deze problemen Febo Racing het vierde kampioenschap in de Supersport 1 divisie van de Supercar Challenge pakte.

Dennis: “Dit is werkelijk ongelofelijk. Het leek alsof we de finish niet zouden halen, maar konden de wagen repareren met hulp van Koeten Racing. Geweldig om de titel te pakken, het is namelijk nog niemand gelukt om vier keer oprij  kampioen te worden. Alleen was deze manier er wel een waardoor iedereen een paar jaar ouder was geworden. Makkelijk was het dit seizoen zeker niet, omdat we het opnamen tegen getalenteerde jonge rijders. Dan toch het kampioenschap pakken is een bekroning op een goede samenwerking. “

Uitslag race 1, Finaleraces, Assen
1. Nabuurs / Van Riet, 2. Steenmetz / Polderman, 3. Graper / Schouten, 4. Van de Maat / Schreurs, 5. Van Loon / Van Loon, 6. Veels / Van der Ende, 7. De Kimpe / Huisman, 8. Dennis de Borst / Stan van Oord

Uitslag race 2, Finaleraces, Assen
1.  Veels / Van der Ende, 2. Steenmetz / Polderman, 3. De Kimpe / Huisman, 4. Van de Maat / Schreurs, 5. Nabuurs / Van Riet, 6. Graper / Schouten, 7. Van Loon / Van Loon, 8. Dennis de Borst / Stan van Oord

Eindstand (top 6) kampioenschap Supersport 1 Divisie na 14 races:
1. Dennis de Borst / Stan van Oord (kampioen), 2. Nabuurs / Van Riet, 3. De Kimpe / Huisman, 4. Veels / Van der Ende, 5. Steenmetz / Polderman, 6. Marcel van de Maat