Seizoen 2015

Een terugblik op 15 jaar Supercar Challenge

In 2015 werd er teruggeblikt op 15 seizoen Supercar Challenge. Zoals Dick van Elk zei: “Dit lijkt een eeuwigheid, maar in de praktijk zijn ze voorbij gevlogen!”.

In het jaarboek van seizoen 2015 werd er speciaal stilgestaan aan dit jubileum. Een imposante lijst van alle deelnemers van de afgelopen 15 jaar vulde het boek. Daarnaast werd er ook in het kort teruggeblikt op alle jaren doormiddel van mooie fotocollages.

De kalender van de Supercar Challenge seizoen 2015 bestond uit negen raceweekenden. Tijdens vier weekenden werd er gereden in Nederland. De circuits van Zandvoort en Assen werd twee keer bezocht. Echter was het tweede bezoek op Zandvoort alleen voor de divisies uit de Super GT, GT & GTB divisies, dit omdat er gereden werd tijdens het weekend van DTM.  Ook de Belgische circuits in Zolder en Spa Francorchamps werden dit jaar twee keer bezocht. Daarnaast werd er net als 2014 een bezoek gebracht aan het Engelse circuit Brands Hatch.  

Het seizoen van 2015 werd afgetrapt tijdens de Paasraces op circuit Zandvoort. Daar reden de Supersport divisies en de Sport divisies. Daarnaast reed de Superlights divisie ook mee tijdens deze Paasraces. Een weekend waar genoeg gebeurde van spannende overwinningen tot een code rood die de het hele veld weer op scherp zette.

Na de Paasraces was het circuit Zolder waar alle divisies van de Supercar Challenge en Superlights Challenge aan het werk mochten. Tijdens de eerste race op dit circuit ging de overwinning naar Stan van Oord, zijn eerste overwinning tijdens zijn eerste race. Daarnaast waren er ook winnaars in de Super GT divisie en in de GT divisie. Dit waren Roger Grouwels en Ward Sluys met Frédérique Jonckheere. Luc de Cock en Sam Dejonge maakt een sterke indruk met hun snelle Norma in de Superlights divisie. Op zondag waren er diverse felle gevechten in alle divisies, maar ging daar de overwinning naar Henry Zumbrink in de Super GT divisie en in de GT divisie was de hoogste trede voor Milan Dontje en Ferdinand Kool. In de Supersport divisie was Eric van de Munckhof er in geslaagd om Koen Bogaerts en Mark van der Aa achter zich te houden.  Wiebe Wijtzes domineerde de zondag race in de Sport divisie. In de Superlights divisie ging de overwinning wederom in de Superlights divisie 1 naar Luc de Cock en Sam de Jonghe in de Superlights 2 divisie was het wederom Filip Declercq die de hoogte trede van het podium mocht beklimmen.

Het derde race weekend werd gereden in de Belgische Ardennen te weten op circuit Spa Francorchamps. Op het fantastische circuit waren het de vier divisies uit de Supercar Challenge die het zeven kilometer lange circuit met de bekende bochten eigen mochten maken.

 

Het weer zat het gehele weekend mee en dit leverde fantastische beelden op. Maar naast fantastische beelden was er ook genoeg strijd op de baan terug te zien. Stand vast en met één doel voor ogen waren het Roger Grouwels en Kelvin Snoeks die de Amerikaanse Viper over het circuit joegen. Achterna gezeten door een Ferrari, Volvo en Mosler. De zondag race was grillig verlopen voor de rijders van de Supercar Challenge. Kleine incidenten zorgden voor genoeg spektakel. Gelukkig waren er ook mooie overwinningen te zien zoals de eerste overwinning van het seizoen voor Chris Voet en Bart van den Broeck.   

Circuit Zolder was het decor voor het vierde weekend van het seizoen. Daar werden de races gereden binnen de vier divisies van de Supercar Challenge, maar ook de Superlights Challenge had twee races te rijden op zaterdag en zondag. In de Supersport divisie was het op zaterdag de BMW’s die de hoogste treden van het podium op mochten. In alle divisies was het zowel op zaterdag en zondag tot de laatste meter spannend wie er met de overwinning van door zou gaan.

Op zaterdag 10 juli en zondag 11 juli 2015 was het circuit Zandvoort dat DTM verwelkomde op het circuit achter de bekende duinen. Daar werd ook het vierde race weekend gereden voor de Super GT en GTB divisie (immers zij hadden niet gereden tijdens de Paasraces). Onder een stralende hemel was het henry Zumbrink die op zaterdag en op zondag de hoogste trede mocht beklimmen in de Super GT divisie. Beide keren kwamen Roger Grouwels en Kelvin Snoeks net te kort om deze overwinning af te pakken. In de GTB divisie was het  Wad Sluys met Frédérique Jonckheere die de eerste plaats op zaterdag op hun naam konden zetten echter op zondag waren dit Milan Dontje en Ferdinand Kool. Zij hadden net genoeg voorsprong op Patrick Lamster en Donald Molenaar, ook al was dit maar +0.10.902.

Traditiegetrouw stond ook de Gamma Racing Day weer op de kalender van de Supercar Challenge. Een fantastisch evenement voor iedere autosportliefhebber jong of oud. Daar werd het startsein gegeven voor evenement 6 van het seizoen. Onder een stralend zonnetje wist Henry Zumbrink de race te winnen op zaterdagmiddag. De race voor de Supersport Divisie leverde een welverdiende overwinning op voor Philippe Bonneel. In de Sport divisie ging Stand van Oord met de overwinning van zaterdag er van door. Op zondag was het Berry van Elk die zijn geduchte tegenstanders op afstand kon houden en er met de overwinning van door kon gaan. Patrick Lamster en Donald Molenaar werden eerste in de GTB divisie en in de Supersport divisie was het Ruud Olij die na 25 ronden eerste werd. Carlijn Bergsma en Pieter de jong werden knap eerste in de Sport divisie.

In september stond de overtocht naar Engeland op de planning. Op zaterdag werd na een interessante race Nicolas Vandierendonck eerste. Verder werd het podium gedomineerd door Engelse gastrijders.  Na een incidentvolle race op zondagochtend ging de overwinning opnieuw naar Nicolas van Dierendonck. Helaas raakten Max Koebolt en Roger Grouwels elkaar en zetten de race op zijn kop. In de Supersport divisie waren het Richard Neary & Martin Short die zich winnaar mochten noemen. In de Sport divisie was het wederom Wiebe Wijtzes die de grootste beker in ontvangst mocht nemen.

Begin oktober was het alweer de beurt aan Spa Francorchamps om de rijders van de Supercar Challenge te verwelkomen. De bomen waren ondertussen al geel/oranje gekleurd en je kon merken dan de herfst in aantocht was. Gelukkig bleef het tijdens het weekend droog en was het een waar genot om het grote veld van auto’s op de eerste bocht van het circuit af te zien stormen. Race 1 werd op zaterdag gewonnen door Yasser Shahin en Thomas Enge in de Super GT divisie. Milan Dontje en Ferdinand Kool eindigden in hun divisie op de eerste plaats. Tijdens dit weekend kwamen ook de auto’s van Superlights Challenge in actie. Daar waren Luc de Cock en Sam de Jonghe het gehele weekend zeer sterk en wisten twee maal als eerste te eindigen.

Het jaar werd traditie getrouw afgesloten op TT circuit Assen. Daar werden Schouten en Delnoij op zaterdag op spectaculaire manier race winnaar. En was het Wiebe Wijtzes die daar in de Sport divisie kampioen werd. Henry Zumbrink en Ward Sluys hadden nog net niet genoeg punten verzameld om kampioen te worden op de zaterdag. In de Superlights Divisie was het Filip Declercq die kampioen werd in de Superlights Divisie 2. Op zondag werden de laatste punten weggegeven en konden uiteindelijk alle kampioenen bekend worden gemaakt.

Super GT: Roger Grouwels & Kelvin Snoeks

GTB: Patrick Lamster & Donald Molenaar

Supersport: Koen Bogaerts , Mark van der Aa & Pieter van Soelen

Sport: Wiebe Wijtzes

Superlight Groep 1: Luc de Cock en Sam Dejonghe

Superlight Groep 2: Filip Declercq