Supercar

Door overmacht voorlopig slechts drie Praga R1s aan de start op Slovakia Ring

12:39 17-05-2013

In de fabriek van Praga is de laatste weken met man en macht gewerkt om zoveel mogelijk Praga R1’s af te krijgen voor hun debuutweekend in de Supercar Challenge powered by Dunlop op de Slovakia Ring. In totaal werken er momenteel meer dan vijftig mensen aan het project, die in de laatste weken zes Praga R1’s raceklaar hebben afgeleverd. Toch verschijnen er komend weekend slechts drie Praga R1’s aan de start van de nieuwe Superlights-divisie. De velgen voor de racewagens zijn namelijk door een staking bij de douane in Spanje nog niet geleverd.

Het is een opmerkelijk verhaal, dat Dusan Maly zelf ook amper kan bevatten. Maly is één van de mensen achter Praga en momenteel de kartrekker van het hele Praga R1 project.  “De velgen zijn in oktober al besteld en betaald, 400 stuks in totaal”, vertelt Maly. “Ze worden speciaal voor de Praga R1 gemaakt door het Spaanse Braid Wheels. Zij produceren deze velgen in hun fabriek in Zuid-Afrika waarna ze per boot naar Spanje vervoerd worden.”

De velgen zijn dus allemaal al gemaakt en per boot naar Spanje gebracht, maar daar liggen ze inmiddels al bijna een week. “De douane in de haven is aan het staken waardoor onze velgen niet vrijgegeven worden.”, legt Maly uit. “We hebben vanaf dinsdag al een vliegtuig in Spanje klaar staan om ze naar Slowakije te vervoeren,  maar we staan machteloos omdat de velgen dus achter de douane staan en door de staking niet vrijgegeven worden. We kunnen er dus écht niet bij.”

Het is een domper voor wat voor Praga verder een heel mooi weekend is. Op donderdag kwam de Slowaakse pers op de Slovakia Ring al bijeen om te aanschouwen wat de mensen achter Praga de afgelopen maanden allemaal hebben klaargespeeld. De nieuwe Praga R1 is een schitterende auto geworden, met een hele hoge bouwkwaliteit en heel veel aandacht voor detail. Het raceweekend op de Slovakia Ring is de eerste echte vuurdoop voor de auto, want de Praga R1 gaat het in de nieuwe Superlights-divisie van de Supercar Challenge opnemen tegen verschillende Radical’s en andere prototypes.