Drivers news

De Kimpe en Speelman op snelheid tijdens DTM-weekend op Assen

10:47 11-09-2020

Jonas De Kimpe en Priscilla Speelman hebben op het TT-circuit van Assen hun krachten gebundeld tijdens het DTM-weekend. Met de goed gepreprareerde Volkswagen Golf GTI TCR toonden zij hun snelheid. Het duo wist dit alleen niet om te zetten in klinkende munt.

Het DTM-weekend op het circuit in Assen was het eerste grote autosportevenement in de Benelux waar publiek was toegelaten, waarbij uiteraard social distancing werd toegepast. Jonas De Kimpe en Priscilla Speelman kozen dit podium om hun rentree te maken in de Supercar Challenge, die in het bijprogramma van de DTM hun opwachting maakte. In de kwalificatie zat het duo er goed bij en knokte met de snelste rijders in de klasse.

Race 1, zaterdag
Vlak na de machtige DTM mocht het duo in de Golf GTI TCR hun kunde etaleren. Priscilla nam de start voor haar rekening en wist de wagen uit het gedrang te houden. Zij kon het tempo van de coureurs vooraan volgen, alleen werd zij opgehouden door een BMW. Iedere ronde probeerde zij die voorbij te steken, maar moest daarbij ook op de banden letten. Het was van belang het rubber te sparen voor de rijbeurt van Jonas. Alleen met deze aanpak verloor Priscilla wel de aansluiting met de koplopers.

Toen Jonas halverwege het stuur ter hand nam, was zijn achterstand al bijzonder groot. Wel reed hij met een zeer hoog tempo het gat dicht en wist nog wel een plek goed te maken. “De grip van de banden was optimaal. Priscilla had deze gespaard en ik kon meteen een goed tempo rijden. Het gat wist ik te verkleinen, maar uiteindelijk greep ik toch net nog buiten het podium ondanks dat de snelheid er wel in zat. We zijn blij met de snelheid en met een vierde stek hadden we natuurlijk wel op een beter eindresultaat gehoopt,” keek Jonas met gemengde gevoelens terug naar zijn rentree in de klasse.

Race 2, zondag
De weersomstandigheden voorafgaand aan de race op zondag waren zeer wisselend. Zon en regen wisselde elkaar af, wat het voor het team lastig maakte de juiste afstelling te kiezen. Het team besloot de wagen af te stellen naar een iets meer regenafstelling. Vlak voor de race gingen echter de hemelsluizen helemaal open. Priscilla kreeg de lastige taak om in deze omstandigheden aan de race te beginnen. Niet alleen was het zeer glad op het TT-circuit, maar door het vele water wat werd opgeworpen betekende dat het zicht minimaal was. In deze omstandigheden worstelde de snelle dame. “Ik kon niet in mijn ritme komen. De wegligging was niet optimaal en je kon niets zien,” verklaarde Priscilla na haar rijbeurt.

Jonas nam halverwege de race het stuur over. Hij had het ook niet makkelijk in de incidentrijke race. Zo worstelde hij met de wegligging van de Volkswagen Golf. “Met onze afstelling gokte we op een iets meer regenaftelling, maar gezien we gehoopt hadden op een opdrogende race stond onze afstelling niet op een 100% regen maar slecht 65%. Hoewel ik kon aanklampen bij een snelle BMW, maar een inhaalactie zat er niet in. Spijtig dat onze gok niet goed uitpakte en dat ik de aansluiting met de rijders aan kop verloor. Zonde dat een podium er daardoor niet in zat,” verklaarde Jonas na de race. Toch was hij tevreden over het weekend. “In de moeilijke omstandigheden hebben Priscilla en ik kunnen rijden en zijn de strijd aangegaan met de snelste rijders in de klasse. Wij hadden alleen niet de juiste afstelling voor deze natte omstandigheden, maar wij keren zonder schade huiswaarts. Dat is niet iedereen gegeven! Later dit najaar rijden wij op het circuit van Zandvoort en willen dan meedoen om de ereplaatsen!”

Uitslag race 1 (top 8):
1. Dennis de Borst / Lorenzo van Riet,2. Graper / Zumbrink, 3. René Steenmetz, 4. Jonas De Kimpe / Priscilla Speelman, 5. Van Loon / Van Loon, 6. Bob Bau, 7. Van de Maat, 8. Remco de Beus

Uitslag race 2 (top 8):
1. Van Loon / Van Loon, 2. Dennis de Borst / Lorenzo van Riet,3. René Steenmetz, 4. Bart Arendsen, 5. Jonas De Kimpe / Priscilla Speelman, 6. Graper / Zumbrink, 7. Bob Bau, 8. Ted van Vliet