Drivers news

De Kimpe en Huisman zien inspanningen beloond met een mooi podium

11:33 20-07-2019

Jonas De Kimpe en Martin Huisman hebben op Zandvoort eindelijk loon naar werken gekregen. Na de problemen van de voorgaande raceweekenden viel nu alles op hun plek met een prachtige tweede stek als hoogtepunt.

De Kimpe en Huisman kwamen met de Golf GTI TCR in actie tijdens het Blancpain GT World Challenge Europe evenement op het Nederlandse circuit van Zandvoort. Het circuit waar volgend jaar de Formule 1 terugkeert nabij de Noordzee kust wordt door Martin beschouwd als zijn thuisbaan. Ook Jonas kon er goed uit de voeten, het glooiende karakter van de baan is op het lijf van de Volkswagen Golf geschreven.

Race 1, zaterdag
Jonas De Kimpe nam de start voor zijn rekening. Hij gaf de rappe Golf GTI TCR direct de sporen en wist direct een plek goed te maken. Zo lag hij al op een goede derde stek en kon het tempo van de mannen zeer goed volgen. “Het belangrijkste was dat ik mijn voorsprong naar achteren toe kon uitbouwen. Vlak voor de pitwindow spinde Dennis de Borst met de Febo TCR voor mij, dus promoveerde ik naar de tweede stek. Wel had ik de concurrent op mijn staart en moest goed opletten,” liet De Kimpe weten. De pitstop voor het duo verliep niet helemaal vlekkeloos, mede doordat de timer in de auto niet goed werkte.

Martin Huisman koos ervoor terughoudend te zijn en ging toen de baan op. Makkelijk had hij het niet, de wagen gleed behoorlijk over de voorwielen. Ook werd hij gehinderd door deelnemers uit de langzamere divisie. Martin: “De waterstofauto die zag mij niet, waardoor ik er niet voorbij kon. Wel worstelde ik achterop het circuit met de auto. Vanwege problemen met de voorbanden verloor ik niet alleen tijd, maar ook een paar plekken. De afstelling was gewoon niet optimaal, maar Jonas en ik waren desondanks snel.” Met een vierde stek waren de heren desondanks toch tevreden.

Uitslag race 1 zaterdag 13 juli:
1. Veels / Van der Ende, 2. Nabuurs / Van Riet, 3. Steenmetz / Polderman, 4. Jonas De Kimpe / Martin Huisman, 5. De Borst / Van Oord, 6. Van de Maat, 7. Graper, 8. Van Vliet

Race 2, zondag
Het team van De Kimpe en Huisman had voor de tweede race de Golf op punt gezet, wat zorgde dat het rijdersduo de vruchten zou gaan plukken van de inspanningen. In de beginfase was het een strijd om van te smullen. Jonas reed tussen de andere TCR-machines, waarmee het bijna cupracen was. Niemand gaf op elkaar toe, maar Jonas besloot voorzichtig te doen met het Hankook-rubber. “In mijn terughoudendheid verloor ik halverwege mijn stint twee posities. Het was alleen belangrijker om op mijn banden te letten, dan al zo vroeg te knokken voor een podiumplek. Wel heb ik enorm kunnen genieten van het close racen in de klasse,” liet De Kimpe optekenen na zijn rijbeurt.

De stop ging stukken beter en Martin was in de tweede race veel sterker dan zaterdag. Hij kon de wagen goed zetten en had een zeer sterk tempo te pakken. “Jonas heeft de banden perfect gehouden en ook de aanpassingen van de afstellingen werkten perfect. Na de stops kon ik als tweede aansluiten en wist die plek te behouden,” aldus Martin. Vlak voor het eind werd de race geneutraliseerd, waardoor het gehele veld ineenschoof. Dit betekende dat Martin ook in zijn spiegels moest kijken. De aanstormende Van der Ende kon hij niet achter zich houden en schoof door naar de derde stek. Daar liet hij het echter niet bij en Martin zette nog even flink aan. In de prachtige actie pakte hij de tweede stek. Martin: “Eindelijk het resultaat waar wij de afgelopen races zo hard voor gewerkt hebben. Jonas en ik hebben dit seizoen al een flink portie ongeluk gekregen en nu strijden wij direct mee voor de podiumplekken. Het is prachtig zo het weekend af te sluiten.”

“Martin en ik zijn zeer content met het prachtige resultaat. Laat dit de opmaat zijn voor de rest van het seizoen. We kijken uit naar de volgende race, tijdens de Gamma Racing Day op het Nederlandse TT circuit van Assen waar vele duizenden fans op de tribunes zullen zitten,” blikte Jonas alvast vooruit op de volgende race.

Tussenstand kampioenschap Supersport 1, na 8 races:
1. De Borst / Van Oord 144, 2. Nabuurs / Van Riet 116, 3. Veels / Van der Ende 109, 4. Jonas De Kimpe / Martin Huisman 100, 5. Van de Maat 95, 6. Steenmetz / Polderman 70, 7. Van den Berg / Van den Berg 68, 8. Van Loon / Van Loon 63