Drivers news

Bob Herber: Veelzijdig Supercar-coureur en trotse vader van dochter met racetalent

10:39 15-05-2019

Bob Herber rijdt inmiddels twaalf jaar bij de Supercar Challenge en is daar nog lang niet op uitgekeken. “Merkentrouw ben ik absoluut niet, ik race in de auto waarmee ik denk dat ik kan winnen. Maar in de Supercar Challenge heb ik het enorm naar mijn zin, dus die blijf ik wel trouw.” Komend seizoen maakt dochter Doortje Herber haar debuut als KNAF Academy coureur in de Ford Fiesta Sprint Cup. 

Wanneer Herber terugkijkt op zijn jaren in de autosport begint hij te glimlachen. "Eigenlijk heb ik wel in een heel grillig wagenpark geracet. Ik begon ooit in de DNRT in een Opel Ascona. Erg veel plezier gehad, maar de drang naar sneller had ik toen al."

Spartaans
In de Supercar Challenge begon Herber twaalf jaar geleden in een Lotus Esprit. "Een heerlijke wagen en voor mijn eerste seizoen was dat ook een perfecte auto. Toen kwam de Saker en dat vond ik op dat moment echt super. Heel Spartaans, zonder ABS en Traction Control, maar geweldig om in te racen."

Beste auto
De Saker werd opgevolgd door een BMW Z4, en weer later door de beste auto waarin Herber naar eigen zeggen gereden heeft, een Mercedes C63. "Echt een fantastische auto, maar veel te zwaar om echt competitief te zijn."

Huidige liefde
De opvolger werd een Zilhouette BMW, daarna kwam zijn huidige liefde, de Porsche 991 GT3 Cup. "Ja, de Porsche 991 is echt een auto waaraan je kunt merken dat die is gebouwd om in te racen. Een heel prettige auto die ik nog steeds aan het ontdekken ben. Maar je weet het nooit. Als die Lamborghini Super Trofeo het dit seizoen heel goed doet kan het zomaar zijn dat ik daar volgend jaar ook in rijd", zegt Herber lachend.

Op de limiet
"Elke keer naar de limiet zoeken is geweldig om te doen. Op Magny-Cours, voor ons allemaal natuurlijk een geheel nieuwe baan, was het heel uitdagend om de ideale lijnen te vinden. We zagen de auto's uit andere divisies hard over de curbs gaan. Dat kunnen wij natuurlijk niet, dan hebben we meteen schade en is de race mogelijk zelfs over. Wij moeten echt heel netjes rijden en dan toch zo hard mogelijk gaan. Heerlijk om die limiet te zoeken en je tijd steeds te verbeteren."

Zakelijk succes
Ook zakelijk maakt Bob Herber gebruik van autosport. "Regelmatig ga ik met klanten van mijn bedrijf 706 Seating Group, leverancier van hoogwaardige bureaustoelen, naar het circuit. Zij rijden dan zelf in BMW's over het circuit en dat is altijd een groot succes. Autosport verbindt mensen, dat zie je op zulke dagen ook. Aan het einde van de dag loopt iedereen met een grote glimlach rond en gaat men met stoere verhalen weer naar huis."

Racefamilie
Bob Herber is niet de enige in zijn gezin die het autosport virus te pakken heeft. Zijn dochter Doortje, pas 17 jaar oud, gaat komend seizoen als KNAF Academy coureur racen in de Ford Fiesta Sprint Cup. De trotse vader: “Tot een paar jaar geleden heeft Doortje op hoog niveau in de paardensport geacteerd. Vorig jaar mocht ze samen met haar broer Collin een racelicentie behalen en met een Suzuki Swift bij de DRDO gaan rijden, wat ze hartstikke goed deed. Doortje pakt nieuwe dingen snel op, luistert goed naar tips en verdiept zich in dingen, bijvoorbeeld door op YouTube filmpjes te volgen over het opwarmen van slicks. Vanuit de paardensport weet ze hoe ze ver vooruit moet kijken. Winnen wil ze absoluut; meedoen om het meedoen zit niet in haar brein.” (Bron: KNAF Magazine, editie 15).