Drivers news

Bernard en Lars Blaak, snelle vader en zoon in de Zilhouette

11:27 26-10-2020

In een indrukwekkend veld van negen Zilhouettes tijdens de Gamma Racing Day is er één die wordt bestuurd door vader en zoon. Vader Bernard Blaak is drievoudig kampioen in de Zilhouette Cup, zoon Lars rijdt dit seizoen voor het eerst in de fraaie krachtpatser met startnummer 481 en is meteen verbazend snel.

Goede buur
Op een goede dag raakte Bernard Blaak aan de praat met zijn buurman Peter Grondel, de grote man achter de ACNN. Al snel ging het gesprek over autosport en Grondel wist Blaak zo enthousiast te krijgen dat hij in 2012 de racecursus deed om aan trackdays mee te gaan doen. Toen hij tijdens zo’n trackday in een Zilhouette plaatsnam was Bernard Blaak direct verkocht. 

Hechte club
Bernard schafte een Zilhouette aan, deed ook nog een driftcursus en zag zijn prestaties steeds verder vooruitgaan. Hij ging deelnemen aan de Zilhouette Cup en genoot van zowel de races als het samenzijn met de andere rijders. “Het is een hechte club van echte liefhebbers. Concurrenten in de race, maar vrienden buiten de races om en dat past precies bij wat ik mooi vind. De meesten zijn net als ik ondernemer voor wie dit een goede manier van ontspanning is”, leg de eigenaar van drie schrootbedrijven uit. 

Bevriende tegenstanders
Dat Bernard ook talentvol is blijkt wel uit het feit dat hij inmiddels driemaal Zilhouette kampioen is geworden. In 2016, 2017 en 2019 was hij zijn concurrenten te snel af en nog steeds heeft hij er niet genoeg van om de strijd aan te gaan met zijn bevriende tegenstanders. 

Steeds sneller
Bernard ziet nog steeds groei in de Zilhouette. “We maken nog steeds stappen met de auto. Vroeger was een rondetijd van 1:56 op Assen een toptijd, nu moet je in de 1:52 rijden om op kop mee te strijden. De 1:50.451 die Peter de Jong tijdens de eerste Gamma Racing Day race reed is weer een nieuw record, echt een ongelofelijke rondetijd! De top drie zit steeds binnen 0.6 seconde, dus het is elke race weer spannend.” 

Nieuwe mijlpaal
Dit seizoen bereikt Bernard een nieuwe mijlpaal, want hij racet nu samen met zijn zoon Lars in de Zilhouette. Lars is 23 jaar en heeft samen met zijn zus Daphne (21) enkele jaren gereden in de PTC Cup. Dat ging steeds beter, maar vorig seizoen gooide een schouder uit de kom roet in het eten. Inmiddels is dat gelukkig achter de rug en dit seizoen besloten vader en zoon samen te gaan rijden in de Zilhouette.

Spartaans
“Ik vond dat wel spannend, want het is natuurlijk een heel andere auto dan waar we in de PTC Cup mee rijden. De Zilhouette heeft geen stuurbekrachtiging, veel power en ligt echt heel strak op de weg. De besturing is heel spartaans en dat vind ik een hele uitdaging”, legt Lars uit.

Podium op Assen
De overstap gaat Lars goed af, want met een rondetijd van 1:52 op Assen doet hij uitstekend mee. Bernard en Lars werden in de eerste race derde en in de tweede race, mede door de extra successeconden, vijfde. “We hebben genoten en kijken alweer uit naar onze volgende races”, lachen vader en zoon tevreden.