Supercar

16-jarige Beitske Visser pakt sensationele overwinning bij debuut in Dutch Supercar Challenge

21:17 06-08-2011

Zes augustus 2011 zal een datum zijn die men bij de Dutch Supercar Challenge niet snel gaat vergeten. De 16-jarige Beitske Visser pakte namelijk in haar allereerste autorace met een Praga R4S meteen de overwinning in de GT-divisie, de hoogste divisie binnen de DSC. De jongedame troefde hiermee ondanks haar 25 strafseconden en een drive through alle ervaren mannen in de klasse af. Roger Grouwels werd met zijn Corvette C5.R GT1 na een spannend gevecht met Visser tweede en Rick Abresch eindigde met zijn Corvette C6.R GT1 op de derde plaats. In de Supersport I-divisie ging de overwinning naar Bert van der Zweerde, voor Jacky van der Ende en Wolf Nathan.

Voor Cor Euser verliep de opwarmronde niet vlekkeloos. Bij het opwarmen van zijn remmen ontplofte namelijk een remschijf, waardoor hij al tijdens de startopstelling de pitstraat op moest zoeken. Het team kon nog een wel nieuwe remschijf monteren, maar Euser moest met zijn Marcos LM600 wel uit de pitstraat starten.

\"\"

Bij de start van de race was Beitske Visser meteen snel weg. De jongedame, dit weekend na vele jaren karting debuterend in de autosport, schoof vanaf haar vierde startpositie meteen door naar de tweede plaats achter Niels Bouwhuis. Bouwhuis had op zijn beurt een goede beginfase van de race, want hij kon met zijn Mosler meteen goede rondetijden noteren. Minder goed was de start van Rick Abresch, die vanaf zijn zesde startplaats terugviel naar de negende positie.

Na de goede beginfase van Niels Bouwhuis was het daarna toch Beitske Visser die de snelste rondetijden liet noteren. Met haar Praga R4S reed ze steeds dichter naar Niels Bouwhuis toe, waarbij zijn Mosler bovendien lichte rookverschijnselen vertoonde. Achter Visser lag Sijthoff op de derde positie, met daarachter Danny van Dongen. Voor Van Dongen was de race echter al na een paar ronden ten einde, omdat hij door een lekke band zijn Audi in de grindbak parkeerde.

\"\"

Niels Bouwhuis kon ondertussen zijn eerste plaats niet vasthouden. Beitske Visser had het gat met Bouwhuis helemaal dichtgereden en slaagde er voor de pitstops in om de Mosler van Bouwhuis voorbij te gaan. Tijdens de pitstops moest zij echter haar eerste plaats weer afstaan, omdat ze als gastrijder in de DSC 25 resultaatseconden had gekregen. Door deze resultaatseconden moest zij langer stilstaan tijdens haar pitstop dan sommige andere concurrenten.

Na haar pitstop kwam Visser als tweede de baan op, vlak achter de Corvette C5.R GT1 van Roger Grouwels. Grouwels kreeg het daarna meteen moeilijk, want hij zag dat Visser meteen aan de staart van zijn Corvette zat. De Corvette-coureur verremde zich dan ook bij het insturen van de GT-bocht, waardoor hij rechtdoor de grindbak in schoot. De 16-jarige Visser kwam hierdoor weer op de eerste plaats te liggen.

\"\"

Daarna kreeg zij echter van de wedstrijdleiding een drive-through penalty omdat haar pitstop tekort was geweest. Deze loste ze snel in, maar ze kwam hierdoor wel op de derde positie te liggen, achter Diederik Sijthoff en Roger Grouwels, die inmiddels in fel gevecht met elkaar waren.

Door dit gevecht kon Visser al snel naar de staart van Diederik Sijthoff toerijden. Sijthoff kreeg het daarna moeilijk met de snelle Visser. De Viper-coureur deed verwoede pogingen om Visser voor te blijven, maar slaagde daar niet in. Visser plaatste uiteindelijk een inhaalactie bij de Strubben, waarbij ze binnendoor stook bij de Viper van Sijthoff. De twee bolides raakten elkaar hierbij, waardoor Sijthoff zelfs een lekke band opliep en dus de pitstraat op moest zoeken.

\"\"

Na haar inhaalactie op Diederik Sijthoff noteerde Visser meteen weer snelle rondetijden, waardoor al snel Roger Grouwels weer in haar vizier kwam. Ook Grouwels deed verwoede pogingen om Visser achter zich te houden, maar ook hij slaagde daar niet in. Visser plaatste wederom in de Strubben een inhaalactie op Grouwels, die zich echter nog niet meteen gewonnen gaf. Zij aan zij gingen ze richting de Ruskenhoek, waar Grouwels zich uiteindelijk verremde en in de rondte ging. Visser kwam hierdoor met nog een paar minuten op de klok solide op de eerste plaats te liggen, die ze dan ook niet meer afstond. Ondanks zijn spin eindigde Roger Grouwels nog wel op de tweede plaats, voor Rick Abresch.

\"\"

In de Supersport I-divisie was het Carlo Kuijer die een zeer goede start had. De Divitec-coureur schoot in de eerste ronde meteen door naar de eerste positie door zowel Bert van der Zweerde als Wolf Nathan in te halen.

\"\"

Kuijer slaagde er daarna niet in om die eerste positie vast te houden. Nathan kon zijn eerste positie al snel terugpakken, en ook Bert van der Zweerde en Jacky van der Ende konden voorbijgaan aan Kuijer. Daarachter ging het fout voor Dirk Schulz en Erol Ertan. In een poging om Schulz in te halen raakten Ertan en Schulz elkaar waarna ze naast de baan belandden. Schulz kon hierna nog wel zijn weg vervolgen, maar De Porsche van Ertan had door een touché met de vangrails teveel schade om verder te kunnen rijden.

Ook de derde Porsche-coureur in het veld, Wolf Nathan, had het lastig. Nadat Van der Zweerde en Van der Ende namelijk Kuijer voorbij waren gegaan meldden zij zich aan de staart van de Porsche-coureur. Nathan lukte het daarna niet om dit duo achter zich te houden.

\"\"

Na de pitstops was het veld bij de Supersport I-divisie enigszins door elkaar gegooid. Bert van der Zweerde lag nog steeds op de eerste positie, maar achter Van der Zweerde was Barry Maessen op de tweede positie komen te liggen. Maessen maakte het daarna Van der Zweerde flink moeilijk, en slaagde er zelfs een keer in om aan de BMW-silhouette van Van der Zweerde voorbij te gaan. Van der Zweerde pakte daarna de eerste plek weer terug, en Maessen moest bovendien niet veel later zijn auto met technische problemen aan de kant zetten. Hierdoor kwam wel teamgenoot Jacky van der Ende weer op de tweede plaats te liggen.

\"\"

Om de derde plaats was het in de slotronden nog spannend. Berry van Elk is dit weekend ingestapt bij Carlo Kuijer en had na de pitstops dan ook het stuur van Kuijer overgenomen. Van Elk had echter nog geen meter gereden in deze wagen en kon dan ook in de slotronden niet voorkomen dat Wolf Nathan hem nog voorbij ging. 

Volledige uitslag van de race