Supercar

Machtig mooi programma tijdens de Gamma Racing Day 2015!

20:41 26-07-2015

De Supercar Challenge powered by Pirelli en de Gamma Racing Day zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Op het Drentse TT Circuit wordt zondag 2 augustus het grootste auto-, motor- en kartrace evenement van Europa georganiseerd, waarbij MotoGP rijders en Formule 1 auto’s acte de préséance geven. Vorig jaar wisten maar liefst 82.000 bezoekers de weg te vinden naar dit grandioze evenement. Het mooiste GT- en toerwagenkampioenschap van de Benelux ontbreekt natuurlijk niet, want de SuperGT en de Sport-divisies van de Supercar Challenge zullen weer start gaan. De grote publiekstrekker is Max Verstappen, die een demonstratie komt verzorgen met zijn Formule-1 bolide van het Scuderia Toro Rosso team. De zoon van Jos Verstappen is met zijn leeftijd van zeventien jaar de jongste Formule 1-rijder ooit en behaalde zelfs een vierde plaats tijdens de laatst verreden Grand Prix van Hongarije! Andere Formule 1-auto’s zijn ook tijdens de Gamma Racing Day aan het werk te zien, want het BOSS GP kampioenschap strijkt neer op het TT Circuit. Behalve Formule 1 auto’s van iets oudere bouwjaren, komen formule auto’s uit de GP2, Champ Car en Indy Car Series aan de start. Nog nooit waren er zo veel Formule 1 auto’s aan het werk te zien op het TT Circuit van Assen!

SuperGT

In de Super GT-divisie van de Supercar Challenge was in de eerste races van dit seizoen de spanning om te snijden en leek de kampioen van 2014 – Roger Grouwels met de zwarte Viper – opnieuw voor de hoogste eer te strijden. De klasse heeft echter veel kanshebbers op de overwinning en halverwege het seizoen bleek de Belgische combinatie Jeffrey van Hooydonk en Nicolas Vandierendonck met hun spectaculaire Corvette aan de leiding te gaan. Als een dief in de nacht slopen zijn naar voren en na het DTM weekend op Circuit Park Zandvoort hadden zij 142 punten verzameld. De Belgische combinatie blinkt uit door heel constant te rijden en degelijk werk te leveren. In Assen wordt het opnieuw spannend om te zien, hoe Roger Grouwels zal proberen om zijn twee plaats in het kampioenschap om te zetten in een eerste, want de sympathieke Limburger blijft een serieuze titelkandidaat. Met deze twee american muscle cars kan het publiek in Assen zijn hart ophalen, want het gebeurt niet vaak dat dergelijke spectaculaire GT’s in Nederland aan het werk te zien zijn. De Amerikanen hebben er een mooie uitdrukking voor: ‘’There is no substitue for cubic inches!”

Op de derde plaats treffen we met honderd punten de volgende Amerikaan aan, te weten de Mosler MT900. Al jarenlang stuurt Berry van Elk deze spectaculaire GT over de circuits en hij maakt dit jaar een uitstekend seizoen mee, alleen tijdens het laatste DTM weekend was hij een beetje ongelukkig. De Volvo rijders Henny Zumbrink en Max Koebolt hebben stuivertje gewisseld om de vierde plaats. Na twee overwinningen tijdens zijn succesvolle DTM weekend nestelde Zumbrink zich met 93 punten voor Max Koebolt (84 punten). Max Koebolt werd vorig jaar kampioen in de GTB-divisie en hij stapte begin dit jaar over naar de hogere Super GT’s. Zijn weapon of choice is de spectaculaire Volvo S60 V8 Silhouette. Met zijn leeftijd van zeventien jaar is Koebolt een Nederlandse GT belofte voor de toekomst en is hij nu al in staat om overwinningen binnen te slepen. We gaan nog veel van hem horen, want hij rijdt dit jaar zelfs al mee in de Blancpain Endurance Series!

Achter Koebolt vinden we op enige punten afstand de Radical-importeur Henk Thuis op de vijfde plaats met 66 punten. Zijn zwarte Radical RXC, een auto met een enorme hoeveelheid down force, is een aparte verschijning in het startveld en kan ook voor een verrassing zorgen. De tweede Mosler vinden we op de zevende plaats in de rangschikking met 62 punten. In Assen zullen de Spanjaarden Javier Morcillo en Manuel Cintrano hun Mosler MT900 weer de sporen geven en proberen om het puntenverschil van vier punten met Henk Thuis. Hekkensluiter is de combinatie Carlo Kuijer en Nol Köhler. We zagen hun zwarte Solution F V8 dit jaar in Spa voor het eerst aan de start verschijnen. De geheel in eigen regie ontworpen en ontwikkelde auto heeft veel potentie, dat bewezen ze door tijdens het DTM weekend ineens op het podium te staan. Deze podiumplaats zullen ze in Assen ook weer willen gaan veroveren!

GTB-divisie

In de GTB-divisie is de spanning om te snijden. De eerste drie plaatsen zitten qua puntenaantal erg dicht bij elkaar. Na Zandvoort hebben Milan Dontje/Ferdinand Kool (Corvette) met 117 punten, slechts een achterstand van negen punten op klassementsleider Patrick Lamster/Chris Kools (Porsche 997 Cup). De Belgische combinatie Ward Sluys/Philippe Jonckheere (BMW M4 Silhouette) wisten zich met één punt verschil voor de dit jaar verrassend sterk rijdende Simon Atkinson (Lamborghini Gallardo) te nestelen. Dat belooft dus weer veel strijd in Assen! De rest van de Porsche brigade zal zich tijdens de Gamma Racing Day ook weer profileren. Marcel van Berlo heeft vorig jaar bewezen een hoop punten bij elkaar te kunnen rijden met Daan Meijer in zijn kielzog. De andere Lammertink Racing-Porsche wordt bemand door de ervaren Aart Bosman, die sinds Spa weer meerijdt. Twee Belgische Porsches zijn van Miguel Vandereyt en zelfs een 991 van Hans Verhelst en Guy  Verheyen (Team Speedlover). Heel interessant is ook de deelname van Bob Herber. Komt hij opnieuw met de BMW M4 Silhouette van JR Motorsport naar Assen, of wordt het zijn Mercedes C63 AMG, een auto die dit jaar voor het eerst te zien is in de Supercar Challenge. Kortom: veel uitdaging in de GTB klasse en volop kanshebbers op een overwinning tijdens de Gamma Racing Day!

Supersport-divisie

Het tweede veld van de Supercar Challenge powered by Pirelli is het startveld van de Sport-divisies,  opgesplitst in de Supersport- en Sport-divisie. Vanwege hun altijd volle startveld en heftige concurrentie, weten we van tevoren dat de races altijd erg spectaculair zijn! In de Supersport-divisie  is sprake van veel spanning. Halverwege het seizoen lijkt het trio Koen Bogaerts/Mark van der Aa/Pieter van Soelen met de BMW M3 E90 WTCC de snelste van het veld te zijn (144 pt), maar ze worden op de voet gevolgd door Eric van den Munckhof met de BMW Z4 Coupé (136pt). Hij scoorde ook een paar overwinningen en allebei de auto’s maken een uitstekend seizoen door. Bij beiden is de zaak technisch helemaal onder controle en dat is de basis voor hun succes. Op enige afstand volgt de BMW 132 GTR van Dennis de Groot en Marth de Graaf (109pt), die maar één overwinning of een ander podiumsucces nodig hebben, om zich in de titelstrijd strijd te mengen. Achter het leidende trio, volgen een aantal BMW’s die veel kans maken op de overwinning maar minder betrokken zijn in de strijd om de titel. Misschien dat de GAMMA Racing Day een keerpunt kan vormen? BMW’s om verder in de gaten te houden zijn de fraai uitgevoerde M3 E90 WTCC van Van Bellingen/J.K. Norris, die tijdens de laatste race in Zolder in vlammen opging (90pt). Zal het Belgische duo met een nieuwe BMW aan de start verschijnen? Verder volgen in de kampioenschapsstand de BMW E46 van de dit jaar in de Supercar Challenge uitstekend debuterende Van der Maat/Schreurs (80pt).

Andere BMW ’s zijn van Philippe Bonneel, Ronald van Loon, Ted van Vliet en Robert van den Berg (132i). Van den Berg vormt een duo met Sandra van der Sloot, die haar sporen in de loop der jaren ook heeft verdiend. De BMW’s hebben heftige concurrentie van de Lotus Exige. Het jonge, aanstormende talent Huub Delnoij had het geluk tot op heden nog niet helemaal aan zijn zijde, getuige zijn laatste uitvalbeurt in Zolder, toen hij alweer aan de leiding lag. Gaat hij met de steun van de uiterst ervaren Cor Euser in Assen de winst naar zich toe trekken? Voor de andere twee Lotus rijders geldt hetzelfde.

De andere, snelle jongeling Luuk van Loon, moest in Zolder in leidende positie opgeven. Het is slechts een kwestie van tijd dat hij dit jaar nog een overwinning pakt. Dit geldt ook voor zijn ervaren teamgenoot Jan van der Kooi, er is voor hem maar weinig nodig om op het podium te eindigen. Voorlopig moeten ze de twee, nieuwe Seats Sport Leon Cup voor zich dulden, een raceauto die dit jaar debuteert in de Supercar Challenge powered by Pirelli. De ervaren dame Priscilla Speelman en debutant Dennis Houweling staan achtste in het kampioenschap en het duo Dennis de Borst/Martin de Kleijn is als zesde geklasseerd. Op Zolder zagen we de potentie die in de Seat zit, Martin de Kleijn reed de snelste ronde in de Supersport-divisie! Buitenbeentjes zijn de KTM X-Bow van Xavier Mezquita/Reiner Weishaupt en de door AT Motorsport dit jaar nieuw gebouwde Focus Silhouette van Leo Kurstjens. Tot op heden was Kurstjens een beetje ongelukkig, maar hij hoopt in Assen het tij te keren.

Sport-divisie

De enthousiaste Wiebe Wijtzes voert het klassement aan in de Sport-divisie met 139 punten. De Belg van Friese afkomst debuteert dit jaar in de Supercar Challenge en doet het onverwacht goed. Vanwege de trouwe deelnemersgroep valt het niet mee om in de Sport-divisie te scoren tegen de gevestigde orde. De Renault Clio is al jarenlang de te kloppen auto en deze wordt naast Wijtzes ook gereden door de als tweede geklasseerde Rob Nieman (131pt), Stan van Oord en door de combinatie Toon Rutgers/Marco Poland/Frank Bedorf. Een debutant die in Spa zijn eerste race overwinning pakte is de fraaie Peugeot RCZ van Chris Voet en Bart van den Broeck, waardoor zij bovendien op de derde plaats belandden in het kampioenschap met 128 punten. In Assen zullen zij gegarandeerd weer voor het podium gaan! Een vreemde eend in de bijt is de Lotus Exige van Pieter de Jong en alweer een dame, Carlijn Bergsma. Zij hebben hun roots liggen op het Circuit van Assen, waar zij in de Zilhouette Cup vorig jaar kampioen werden. Gaan zij hun slag slaan, voor de Clio’s en de Peugeot? Kim Troeijen is tot op heden wat onfortuinlijk onderweg maar zij aast met de Focus Silhouette ook op een topklassering evenals de ervaren John van der Voort, die zijn BMW 132i deelt met Benjamin van den Berg. Al deze namen staan in ieder geval borg voor spectaculaire races tijdens de GAMMA Racing Day!

Topprogramma

Zaterdag 1 en zondag 2 augustus belooft een tweedaags topprogramma te worden. Beide dagen kennen een dag vullend race- en showprogramma met de historische toerwagens en GT’s, de Formule Renault, de Renault Clio Cup, het EK Superkarts, de BOSS GP en de Supercar Challenge. Daarnaast zullen we MotoGP-coureur Scott Redding en Moto2 coureurs Tito Rabat en Alex Marquez met hun racemachines in de baan zien verschijnen.

Het team van Estrella Galicia 0,0 Marc VDS heeft twee van de drie regerend wereldkampioenen uit het MotoGP-wereldkampioenschap in huis. Met zeven overwinningen werd Tito Rabat in 2014 wereldkampioen in de Moto2-klasse. Rabat’s huidige teamgenoot in de Moto2 is Alex Marquez, die de titelstrijd in de Moto3 in de laatste race van het seizoen in zijn voordeel besliste. De Brit Scott Redding komt op een Honda RC213V uit in de MotoGP-categorie, oftewel de ‘Koningsklasse’. In 2008 scoorde hij in Donington zijn eerste overwinning en was met vijftien jaar en 170 dagen de jongste Grand Prix-winnaar ooit! Kortom, een aantal motorcoureurs van het hoogste niveau in actie op het TT Circuit Assen. Het programma wordt nog aangevuld met een wedstrijd om het ONK Dutch Supersport en de Dutch Superbikes, die in één wedstrijd van start gaan. Dat levert een vol deelnemersveld op van Nederlandse toppers uit de 600cc en de 1.000cc klasse, die allemaal voor de overwinning gaan!

Demo Max Verstappen

Het hoogtepunt van het weekend is de demonstratie van ons nationale, aanstormende Formule 1-talent Max Verstappen met de Toro Rosso. Op zaterdag staat zijn demo rit gepland om 12:20u, op zondag 2 augustus zal hij in actie te zien zijn om 10:50u en om 13:20u.

De gratis GAMMA race dag staat te boek als het grootste gecombineerde auto-, motor- en kartrace evenement in Europa. Vorig jaar trok het evenement bijna 82.000 toeschouwers! Met het gratis toegangsbewijs trakteren de GAMMA Bouwmarkten en de andere evenementenpartners KFC, Yamaha, Profile Tyre Center, Radio Veronica en Telesport op een professionele race dag met een unieke sfeer! Kaarten voor de trainingsdagen en voor de paddock zijn tegen betaling verkrijgbaar via de website en via de vestigingen van de Primera winkels.

Voor meer informatie:

http://www.gammaracingday.nl/home