Supercar

Bas Koeten Racing start 2015 met zege bij WEK nieuwjaarsrace

17:51 06-01-2015

De Autosportinfo.com Nieuwjaarsrace, de tweede wedstrijd in het Winter Endurance Kampioenschap 2014-2015, is gewonnen door Bert de Heus en Joey van Splunteren. Na vier uur racen werd het duo, rijdend met een Wolf GB08 Sportscar van Bas Koeten Racing, als eerste afgevlagd.

Voor de achtste maal in de historie werd het laatste deel van de Nieuwjaarsrace in het donker verreden. De kwalificatie, geprogrammeerd op zondagmiddag, werd direct al een prooi voor Divisie I-coureurs Bert de Heus en Joey van Splunteren. Het duo met de snelle Wolf GB08 Sportscar noteerde een tijd van 1:54,8 en was daarmee drie seconden sneller dan de concurrentie. De tweede plaats op de startgrid werd ingenomen door Pieter van Soelen en Dennis de Groot (BMW M4 Silhouette). In divisie II viel de poleposition ten prooi aan Bas van de Ven en Simon Knap, rijdend met een BMW 320d WTCC. Ronald Morien en Niels Langeveld klokten met hun BMW Compact de snelste tijd in Divisie III. Bas Baars, Adriaan Verhoef en Marcel Roeleveld werden met de stijlvolle Volvo S60D4 als snelste equipe in Divisie IV geklasseerd.

De startfase was de wedstrijd leverde het nodige spektakel op. De ruim dertig deelnemende bolides gingen van start op een vochtige baan, waarbij regelmatig beroep werd gedaan op de stuurmanskunsten van de coureurs. De Wolf Sportscar van De Heus/Van Splunteren sloeg direct al een gaatje, terwijl Cor Euser, met de Marcos Mantis gestart vanaf positie 3, een plek won ten koste van Van Soelen/De Groot. In de openingsronde veroorzaakte een van de deelnemers een oliespoor, waardoor de wedstrijdleiding al direct de race moest neutraliseren met de code-60 vlag.

Na het vrijgeven van de race bouwden De Heus en Van Splunteren hun voorsprong verder uit. Slechts tijdens een van hun pitstops moesten zij kortstondig de leiding uit handen geven. Ook de invallende duisternis en een tweede oliespoor (en een tweede neutralisatie), weerhielden het duo er niet van om de leidende positie te verstevigen. Na vier uur race kwam de Wolf GB08 als eerste over de finish. Van Soelen en De Groot finishten op een keurige tweede plaats. De laatste podiumplaats in Divisie I ging naar het sterk presterende Porsche-duo Marcel van Berlo en Eric van de Munckhof. Cor en Pieter Euser finishten met de Marcos net buiten het podium.

In Divisie II imponeerden MDM Metalak-rijders Bas van de Ven en Simon Knap door op een derde plaats algemeen te finishen. Met dit keurige resultaat pakten zij ook de zege in de klasse. Op de tweede plaats in Divisie II eindigden Michael en Matthias Tischner en Uwe Kleen met de door Tischner Motorsport geprepareerde BMW E46. Martin van den Berge en Gijs Bessem werden met hun Bas Koeten Racing SEAT Leon Supercopa als derde geklasseerd in de klasse.

Melvin de Groot en Sebastiaan Bleekemolen kenden met hun Renault Clio een sterke wedstrijd in Divisie III en sloten deze met winst af. Zij finishten voor Rene Steenmetz en Michael Bleekemolen, die samen met Jeroen Bleekemolen in de andere Renault Clio van Team Bleekemolen in actie kwamen. Ronald Morien en Niels Langeveld werden als derde geklasseerd in de divisie.

Ook in Divisie IV werd volop gestreden om de zege. Maurice Bol, Dick van Voskuilen en Kevin Veltman mochten hier na het behalen van de winst trots de champagne ontkurken. De tweede podiumplaats ging naar het Volvo-trio Baars / Verhoef / Roeleveld. De derde plaats werd bezet door Karel Neleman en Carl Dekker.